علل کم وزنی در دودوره شیرخوارگی و بعد از شیر خوارگی کودک
برای بررسی علل کم وزنی کودک و ارائه راه حل های آن در ابتدا باید این مسئله را در نظر بگیریم که کم وزنی با لاغری کودک تفاوت دارد و به محض تشخیص کم وزنی کودک باید به دنبال دلایل آن و در نهایت درمان آن باشیم.
لاغربودن ظاهری کودک در مقایسه با دیگر کودکان با کم وزنی آن تفاوت دارد!
برای تعیین کم وزن بودن کودک محاسبات فراوانی بر اساس منحنی های رشدی کودک در دوره های مختلف رشدی او انجام می شود. مثلا اگر منحنی رشدی کودک ثابت و افقی باشد ویا سیر نزولی داشته باشد میتوان گفت کودک دچار کم وزنی شده و باید به دنبال علل آن بود.
علت های کم وزنی به دو دوره شیرخواری و بعد از شیرخواری تقسیم میشود.
در دوران شیرخواری علت هایی مثل علل بیولوژیکی،ژنتیکی و دفعات شیرخواری و خواب مورد بررسی قرار میگیرد و در دوران بعد از 2 سال و دوران بعد ازشیرخواری علل و عوامل دیگری مانند بی اشتهایی ،که ازمهم ترین علل کم وزنی است،کندشدن طبیعی روند رشد کودک بعد از دوسال،لجبازی و بازیگوشی کودکان در این گروه سنی میتواند از علل کم وزنی کودک باشد.
علل بیولوژیکی و ژنتیکی:
مسائل بیولوژیکی که در کم وزنی کودکان دخیل است مانند کودکانی که مشکل مکندگی یا مشکلاتی که به هنگام تولد داشته اند مانند شکاف لب یا لب شکری که مشکل به طور کافی و موثر شیر نخوردن کودکان را در دوره شیر دهی آن ها ایجاد می کند.از عوال دیگر میتوان به رفلاکس معده ناتوانی کافی کودک در هضم شیر نیز اشاره کرد.
مسائل ژنتیکی مانند ویژگی هایی که کودک از والدین خود به ارث برده اگر پدر و مادر کودکی لاغر باشد احتمالا فرزند آن ها نیز لاغر خواهد بود و این یعنی کودک احتمالا کم وزنی خود را از والدینش به ارث برده و برای تشخیص قطعی آن ممکن است پزشک مشورت با سایر متخصصین را به شما پیشنهاد کند.
مسئله دیگری که ممکن است پزشک به آن مشکوک باشد"سیستیک فیبروز" است که با تست عرق از کودک تشخیص داده میشود.
اما در دوران بعد از شیرخواری یعنی 2 سال به بالا در کنار مسائلی که گفته شد مسائل جدیدتری برای کم وزنی کودک مطرح وبررسی می شود.در ابتدا باید این موضوع را در نظرداشت که فرایند رشد و وزن گیری کودک در 12 ماه اول زندگی بسیار سریع بوده و بعد از یک سال رشد کودک به مرور آرام تر می شود.بنابراین اگر کاهش سرعت رشد کودک بعد از یک سال مشاهده شد تا حدودی طبیعی است و کودک بعد از دوسال به اندازه ای که افزایش قد دارد افزایش وزن نخواهد داشت.
اما با در نظر گرفتن این مسئله اگرکاهش وزن کودک همچنان زیاد باشد عوال دیگری نظیر بی اشتهایی، لجبازی، بازگوشی، تعداد وعده های غذایی و برنامه غذایی ناصحیح مورد بررسی قرار می گیرد.
بی اشتهایی یکی از مهم ترین علل کم وزنی است که خود ممکن است علت های فراوانی داشته باشد عللی مثل ویروس ،یبوست،بی اشتهایی عصبی که معمولا برای گروه سنی 6 تا 7 سال است اما مهم ترین نکته در ازبین بردن آن این است که غذا خوردن کودک با تهدید کردن یا رشوه دادن به او انجام نشود.چند ترفند آسان برای رفع بی اشتهایی کودک این است که:
1)زمان و محل مشخصی برای غذا خوردن کودک انتخاب شود.
2)قبل از غذا دادن به کودک به او اعلام کنید زمان غذا خوردن نزدیک است.
3)اجازه دهید در تهیه غذایی که قرار است بخورد به شما کمک کند.
4)اجازه انتخاب غذا به کودک بدهید مثلا چند غذا در چند ظرف تهیه کنیدو از کودک بخواهید تا برای خوردن مثلا وعده ناهار غذایش را انتخاب کند.
برای افزیش هوش و خلاقیت کودک خود
برای مشاهده بسته شناختی گروه سنی 1 تا 1/5 سال