اختلال اضطراب جدایی کودکان وعلل عمده آن
وجود اضطراب به اندازه معقول آن در هر فرد و کودکی طبیعی و حتی لازم است زیرا وجود اضطراب است ک موجب می شود که انسان از خود و اطرافیان خود مراقبت کند و سعی کند تا پیامدهای منفی را از خود دور کند. کودک نیز مانند بزرگسالان در سنین متفاوت اضطراب های مختلفی را تجربه می کند .اضطراب هایی مانند ترس از تاریکی ،ترس از تنهایی،ترس از دزد و...
کودک به طور طبیعی از8 ماه تا 3 سال با گونه ای از اضطراب مواجه می شود که ترس از جدا شدن از مادر یا پدر یا مراقب اصلی خود است و به اصطلاح آن را اضطراب جدایی می نامند.
بنابراین وجود این اضطراب تا 3 سالگی که کودک هنوزبه شناخت کامل از جدایی موقت نرسیده طبیعی است اما زمانی که مشاهده می شود کودک 3 یا 3 سال و نیم را گذراند اما باز هم نمی تواند حتی برای دقایقی دوری مادر یا پدر راتحمل کند ،مسئله غیر طبیعی بوده و باید به روان شناس یا مراکز تخصصی کودک مراجعه شود.
همانطور که گفته شد زمانی که کودک در سنین مهد کودک یا پیش دبستان بوده ولی باز هم ترس از جدایی از خانواده را همراه خود داشته باشد و همواره به دنبال بهانه ای برای مدرسه نرفتن باشد،زمان رفتن به مهد یا مدرسه دچار بی قراری شده ،گریه کند یا حتی علائم جسمانی مثل دل درد ، سر درد و حالت تهوع داشته باشد کودک دچار اختلال اضطراب جدایی شده که این اختلال می تواند ناشی از دلایل مختلف باشد که به هر حال باید با آگاهی و صبوری کامل والدین ،مشورت با روان شناس متخصص ،پیگیری شده و در پی کاهش و درنهایت درمان این اختلال باشند .
از سری دلایل اصلی ایجاد اضطراب جدایی در کودکان می توان به چند مورد زیر اشاره کرد:
دلیل اولی که می تواند باعث ایجاد اضطراب جدایی در کودک شود روش فرزند پروری نادرست والدین است که به طور دائم مراقب کودک بوده و خود نیز این اضطراب را در خود دارند که اضطراب بین والدین و کودک کاملا مرتبط است و کودک وجود اضطراب و استرس را در پدر یا مادر خود احساس کرده و خود به آن مبتلا می شود.
دومین دلیل عمده اضطراب جدایی در کودکان معمولا تغییر محیط زندگی و در کودکان بزرگتر تغییر و جابجایی مدرسه یا مهد کودک او است.
دلیل سوم و باز هم یکی ازمهم ترین دلایل این اختلال مرگ یکی از والدین و یا جدایی پدر و مادر از هم است که ترس از دست دادن یکی از آن ها را در ذهن کودک ایجاد کرده و کودک دچار اختلال اضطراب جدایی می شود.
دلایل دیگری مانند دلایل ژنتیکی و شرایط زندگی کودک و ده ها دلیل دیگر می توانند زمینه ساز ایجاد اختلال اضطراب جدایی در کودک شود.
برای درمان این اختلال راه های بسیاری از جانب روانشناسان و متخصصان پیشنهاد شده که شالوده همه آن ها صبوری و و به ندرت جدا شدن کودک است .
راه های درمان اضطراب جدایی معمولا بازی درمانی ، جداشدن کم کم کودک از مادر،
صحبت کردن با کودک،مشاوره والدین و... است.
پیشنهاد می شود برای شروع درمان این اختلال در کودکانی که اضطراب جدایی دارند ابتدا زمینه شرکت در کلاس های گروهی و کار های مشارکتی را برای کودک فراهم کنید کلاس های همراه با مادر می توانند گام موفق و مناسبی برای کودک باشند تا کودک ابتدا با بازی های گروهی آشنا شود و سپس به مرور این جدایی با زمان های کوتاه و بعد از آن زمان های بلند تر در سنین بالای 4 سال اتفاق بیافتد.
برای اطلاع بیشتر از کلاس های مادر و کودک
برای مشاهده بسته های هوش برای گروه سنی های مختلف