۱۰ نکته درباره تغذیه کودک که راهگشای شماست
آیا تغذیه کودک یا به عبارتی غذا دادن به فرزندتان برای شما سختترین کار دنیاست؟ آیا کودک شما هم در برابرِ بردن هر نوع خوراکی به جز ساندویچ مرغ به مهدکودک مقاومت میکند؟ و یا ترجیح میدهد به جای غذاخوردن، فقط بازی کند؟ اگر تغذیه کودک برای شما هم یک مسئلهی عذابآور است، بدانید که تنها نیستید، چرا که بیشترِ کودکان عادات غذایی متنوع و گاها بدی دارند که ممکن است باعث شود آنطور که باید مواد غذایی به بدن آنها نرسد. برای اینکه بتوانید عادات مشکلساز را از سر فرزند دلبندتان بیرون کنید، توصیههای زیر را برای جلوگیری از درگیر شدن با آنها هنگام غذاخوردن، جدی بگیرید.
1. به اشتها داشتن یا نداشتنِ کودکتان توجه کنید
اگر کودک گرسنه نیست، او را وادار به خوردن نکنید. هرگز کودک را مجبور نکنید که یک غذای خاص را بخورد یا محتویات بشقابِ غذایش را تمام کند، زیرا این کارها باعث ایجاد درگیری موقع صرف غذا میشود. علاوه بر آن ممکن است کودک موقع غذا خوردن احساس نگرانی و کسالت کرده و نتواند به اندازهای که باید بخورد. برای تغذیه کودک شما باید ابتدا مقدار کمی غذا به کودک داده و اجازه دهید تا خودش در صورتِ نیاز، مقدار بیشتری تقاضا کند.
2. یک برنامهی منظم برای تغذیه کودک داشته باشید
هر روز در ساعتهای مشخصی به کودک غذا بدهید. میتوانید مقداری شیر یا آبمیوهی طبیعی یا آب همراهِ غذا به او بدهید، اما نگذارید کودک با آبمیوه یا شیر یا اسنک سیر شود، زیرا اشتهای او برای غذای اصلی کم میشود.
3. در مورد غذاهای جدید صبور باشید
بچههای کوچک اغلب غذای جدید را بو میکنند یا آن را لمس میکنند یا ممکن است گاز کوچکی به غذا بزنند و آن را از دهانشان بیرون بیاندازند. کودک شما باید بارها غذای جدید را ببیند تا بتواند آن را بپذیرد و از آن بخورد. بهتر است با تعریف کردن از شکل، رنگ، مزه یا محتویات غذا، کودک را به خوردن تشویق کنید. برای تغذیه کودک خود غذای جدید را در کنار غذاهای دلخواه او سرو کنید.
4. غذا خوردن را به سرگرمی تبدیل کنید
بهترین راه تغذیه کودک این است که کلم بروکلی یا سایر سبزیجاتی که اشکال جالبی دارند را همراه با سس به کودک بدهید. میتوانید غذا را به شکلهای مختلف برش دهید یا غذای مخصوص صبحانه را موقع شام به کودک بدهید تا تنوعی ایجاد کرده باشید. همچنین میتوانید از غذاهای رنگی استفاده کنید.
5.برای تغذیه کودک از خود او کمک بخواهید
موقع خریدِ مواد غذایی از کودک بخواهید تا در انتخاب میوهها، سبزیجات و سایر خوراکیهای مفید به شما کمک کند. چیزهایی را که برای او مناسب نیست، نخرید. در خانه از او بخواهید در شستنِ سبزیجات، درست کردن خمیر یا چیدنِ میز به شما کمک کند.
6. نمونهی خوبی برای کودک باشید
اگر به خوردن غذاهای مفید عادت داشته باشید، کودکتان نیز به احتمال زیاد از همین رویه پیروی میکند.
7. برای تغذیه کودک دلبندتان خلاق باشید
به مایهی ماکارونی قطعات خرد شدهی کلم بروکلی یا فلفل سبز اضافه کنید، غلات را همراه با قطعات میوه به او بدهید و یا ترکیبی از کدو و هویج رنده شده را به سوپ اضافه کنید.
8. عوامل حواسپرتی را برطرف کنید
موقع صرف غذا تلویزیون و سایر وسایل الکترونیکی را خاموش کنید و کنار بگذارید. این کار به کودکتان کمک میکند تا تمرکز بیشتری روی غذا خوردن داشته باشد. توجه کنید که ممکن است تبلیغات تلویزیون کودک شما را به خوردن غذاهای شیرین یا کم ارزش تشویق کند.
9. دسر را به عنوان پاداش به کودک ندهید
اجتناب از ارائهی دسر به کودک، این پیام را به کودک میدهد که دسر بهترین قسمتِ غذاست، این کار موجب میشود علاقهی او به مصرف شیرینیجات بیشتر شود. باید حالت تعادل را نگه دارید؛ یعنی نه خیلی شیرینیجات را در دسترس وی قرار دهید و نه خیلی از دست او پنهان کنید. باید یک یا دو شب را در هفته برای سرو دسر در نظر بگیرید. میتوانید میوهها، ماست و یا سایر خوراکیهای مفید را به عنوان دسر به کودکتان بدهید.
10. صرفا غذاهای سریع و حاضری درست نکنید
آماده کردن یک غذای خاص برای کودک بعد از اینکه او غذای اصلیاش را نمیخورد، باعث میشود کودک دچار بد غذایی شود. او را تشویق کنید تا حتی در صورت نخوردنِ غذا، سر میز بنشیند. به سرو کردن غذاهای مفید ادامه بدهید تا کودکتان به این غذاها عادت کند.